Sevgi paylaştıkça güzel, sevgini paylaş’ sloganıyla yola çıkan Denizlili üniversite öğrencileri ‘Ateş Böceği Derneği’ni kurdu. Kâr amacı gütmeyen bu gönüllü gençler, köy köy geziyor, sınıfları boyuyor ve öğrencileri sanatla buluşturuyor. Sokak hayvanları için de çalışmalar yapan dernek üyeleriyle bir araya geldik. Haydi gelin doğa, hayvan, insan üçlüsünün bir arada uyum içinde yaşamasını sağlamak amacıyla yola çıkan dernek üyelerini dinleyelim.
Derneğiniz ne zaman kuruldu?
Ateş Böceği Derneği, 2017 yılında doğa, hayvan, insan üçlüsünün bir arada uyum içinde yaşatmak için kurulmuş bir dernek. Pamukkale Üniversitesi Doğayı ve Hayvanları Koruma Topluluğu’yla başlayan bu dernekleşme fikri 1 yılda amacına ulaştı. Isparta ve Uşak’ta da derneğimizin temsilciliği olarak okul toplulukları açıldı. Ayrıca Zonguldak, İzmir, Eskişehir, Burdur, Afyon, Düzce ve Çanakkale’de de aktif olarak çalışmalar sürdürülüyor.
Hangi ihtiyaçtan yola çıkarak derneği kurdunuz?
Topluma faydalı, duyarlı ve girişimci gençlerle bozulmaya yüz tutan düzeni yeniden tasarlamak ve geliştirmek için genç fikirler olarak bu yola çıktık. Gelişimin sürekli IQ’da arandığı toplumumuz da aslında daha önemli olanın EQ (Duygusal Zeka) olacağının kanısındayız. Bizi makinelerden ayıran en önemli özellik de bu aslında.
Derneğinizin faaliyet alanları nelerdir?
Derneğimizin mottosu olan doğa, hayvan, insan üçlüsünün bir arada uyum içinde yaşamasını sağlamak. Yani gençlerden oluşan tamamen iyilik ve gelişim üzerine kurulu bir derneğiz. Çocuklar için yaptığımız projelerin amacı bilinçli nesil yetiştirmek, doğayı ve hayvanları seven, duygusal zekâsı gelişmiş, ileride farkındalık yaratacak bir neslin ufkunu açabilmek. Tüm çabamız bu. Doğa için yaptığımız projelerimizde çevre temizliği ve geri dönüşüm çalışmaları yürütüyoruz. Farkındalık yaratmak ilk hedefimiz.
Günümüzde hayvanlara ve doğaya verilen zararların en aza indirilmesini, bu kötülüklerin ses çıkarılması gereken konular olduğunu, onların da canlı olduklarını unutmayıp daha kaliteli ve refah içinde yaşayabilmeleri için projeler yürütüyoruz.
Ne tür eğitimler veriyorsunuz?
Dernek üyelerinin her alanda kendilerini geliştirmeleri için kişisel gelişim içeren eğitimler veriyoruz. Örneğin geçen yıl diksiyon eğitimi ve liderlik eğitimleri verdik. Bu yıl planlarımız arasında ekip çalışması, hitabet ve proje yazma eğitimleri var.
Bir sloganınız var mı?
İnsan, hayvan ve doğa üçlüsünün bir arada yaşamasının gerektiğine inanıyoruz. Bunun için de elimizden gelen çaba ve gayretle devamlılığını sağlamak için çalışmalar yürüteceğiz. Ülkemizin gençleri olarak ‘yöneten, çalışan, üreten gençlik’ hedefiyle yolumuza devam edeceğiz. Sloganımız da ‘Sevgi paylaştıkça güzel, sevgini paylaş.’ Bu yıl kampanyalarımızı da ‘Bize Katıl, İyiliğe Takıl’ sloganıyla yürüteceğiz.
Bugüne kadar neler yaptınız?
Dernek fikrinin ortaya çıktığı üniversite topluluğu zamanıyla beraber 2 sene içinde yaklaşık 11.000 kg mama dağıtımı yaptık, 400’den fazla sokak hayvanı sahiplendirdik, 600’den fazla sokak hayvanının klinik tedavilerini yaptırdık. Şu ana kadar 28 barınak ziyareti gerçekleştirdik, bu ziyaretlerde de yaklaşık 2500’e yakın üniversite öğrencisini barınağa götürdük. Barınakta hayvanların yaşam alanlarını iyileştirmek için elimizden geleni yapıyoruz, çok sayıda hayvanın basit tedavilerini gerçekleştiriyoruz. Pamukkale Üniversitesi’nin içine 10 adet köpek kulübesi, 15 adet kuş yuvası yaptık. 9 tane yaralı sokak hayvanının ameliyatı ve ilaçları için tedavi ödemesi gerçekleştirdik. Yürüyemez denilen hayvanların çoğunu ameliyat sonrası eski sağlığına kavuşturduk. ‘Köyde Sanat Var’ projesi kapsamında Denizli’nin Gümüşdere Köyü’ndeki bir okulun sınıfını baştan aşağı yeniledik. Depo olarak kullanılan bir sınıfta ısı yalıtımı yaptık ve orayı sinema salonuna dönüştürdük. Anasınıfı ve eğitim görülen sınıf boyandı eksiklikleri tamamlandı. Bir başka ilkokulda resim atölyesi, hobi ve oyun odası yaptık. Özel eğitim gören bir kardeşimizin sınıfını yeniledik. Bir başka okulda yemekhane olarak kullanılan boş tiyatro salonunu aktif olarak kullanılabilecek bir tiyatro atölyesine dönüştürdük. İki odayı kostümlerle donatıp öğrencilere hediye ettik. Son etkinlik olarak 140 gönüllümüzle beraber çevre temizliği için Saldafest’teydik. Bu etkinlikte çevre temizliğini üstlendik.
‘KÖYDE SANAT VE BİLİM VAR’
Peki, bundan sonraki hedefleriniz ve projeleriniz nelerdir?
‘Köyde Sanat Var’ projesini geliştirip ‘Köyde Bilim Var’ adı altında devam ettireceğiz. ‘Küçük Eller, Büyük Adımlar’ projesini daha fazla köy okulunda okuyan kardeşlerimize ulaştıracağız. Geçtiğimiz yıl ilk defa yaptığımız 5 Mayıs İzmarit Toplama Günü’nü bu yıl da gerçekleştirdik. 5 Mayıs’ı dünya tarihinde çevre kirliliğinin duyarlılık adına geçmesi için her yıl bu projeyi gerçekleştireceğiz. ‘Çocukken Başlar’ adlı yeni bir proje geliştiriyoruz, yakında çalışmalarına başlayacağız. #benimdoğam hashtag’ı ile çevre kirliliğine karşı bir kampanya başlattık. Bu kampanya kapsamında tüm Türkiye genelinde ‘Temiz Çevre, Bilinçli Toplum Sloganı’yla projemizi yürüteceğiz. En büyük hedefimiz Ateşböceği Derneği ile daha geniş kitlelere yayılmak.
BİR MESAJLA DESTEK OLABİLİRLER
Size destek olmak isteyenler nasıl ulaşabilirler?
Sosyal medya sayesinde isteyen herkes kolaylıkla ulaşabilir. Üyelerimiz gibi sponsorlarımız da gönüllülük esasına dayandığı için bazı projelerde zorluk çekiyoruz. Derneğimiz bir senelik süreç içinde 6 ilde faaliyet göstermeye başladı. Kısa süre içinde Türkiye’de adı duyulan ve gençliğin en fazla çalışma içinde bulunacağı bir dernek olacağımıza inanıyoruz. Bu sebeple halkımızın, kurumların, firmaların gençlere destek olması en önemli görevlerinden biri olacaktır. Derneğimiz adına bağışların sürekliliğini sağlamak amacıyla mobil aidat sitemini oluşturduk, bu sayede yapacağımız projelerde bir sms’le bize yardımda bulunabilecekler.
Instagram; @atesbocegidernegi