15 Mayıs 2019

7229

Küçük Eller Büyük Adımlar - ÇANAKKALE

Küçük Eller Büyük Adımlar’ın ikinci etabını 8 Mayıs’ta gerçekleştirdik. Denizli/Tavas Atatürk Ortaokulu’ndan 55 köy okulu öğrencisi ve 50 gönüllü üniversiteliyle Çanakkale’ye, tarihiyle dillere destan olan toprakları görmeye, geçmişe yerinde tanıklık etmeye gittik. Uzun ve eğlenceli geçen yolculuktan sonra gezimiz vapurda başladı. Kahvaltımızı simit ve ayranla yaptık, bize fazla gelenleri martılarla paylaştık. Çocukların kahkahaları dalga seslerine karıştı, biz de o sırada Eceabat’a ulaştık. Vapurda bizi Çamburnu Şehitliği’nin üstünde yer alan ve şehrin sembolü haline gelen Dur Yolcu şiiri ve Mehmetçik silueti karşıladı.

Çanakkale’deki şehitliklerin çoğu Gelibolu Yarımadası üzerinde yar alıyor. Eceabat’a geçtiğimizde bizi bekleyen alan kılavuzlarımızla birlikte Gelibolu Yarımadası’ndaki şehitlik anıtları gezmeye başladık. Önce Kilitbahir’e geldik, çocuklar meraklı gözlerle Fatih Sultan Mehmet tarafından yapılan Kilitbahir Kalesi’ni inceledikten sonra kalenin çıkışında kıyı boyunca uzanan Namazgah ve Hamidiye Tabyaları’nı ziyaret ettik. Tabyalardan Abide’ye doğru ilerlerken bizi devasa bir Seyit Onbaşı Heykeli karşıladı. Bu heykel, Seyit Onbaşı'nın 275 kilogramlık top mermisini kucaklayarak Ocean Zırhlısı’nı vurduğu Mecidiye Tabyası'nın önünde yer alıyor. Bombardıman nedeniyle tahrip olan tabyada 18 Mart günü şehit düşen askerlere ait mezarlar bulunuyor.




Alçıtepe Köyü’nde bulunan Alçıtepe Garnizonu’na geldiğimizde alan kılavuzlarımızın anlattıkları bizi çok etkiledi. Alçıtepe Garnizonu, tarihin en kanlı savaşlarından biri olan Kirte Muharabeleri'nin geçtiği ve 10.000'e yakın askerin şehit düştüğü bölge olarak biliniyor, metrekareye 6000 merminin düşüyor. Sargıyeri Şehitliği’ni de ziyaret ettikten sonra Şehitler Abide’sine doğru yola çıktık. 1960 yılında tamamlanan Şehitler Abidesi, Hisarlık Tepe'sinin yukarısında yer alıyor. 1992 yılında Kültür Bakanlığı'nın katkılarıyla düzenlenen Abide'de bölgede şehit düşen 600 Türk askerinin adının yazdığı mozoleler bulunuyor. Anıtı ziyaret ettikten sonra Abide’nin hemen altında yer alan Savaş Eserleri Müzesi’ni gezdik ve savaşta hayatını kaybeden askere ait mektupları ve kişisel eşyaları gördük.




Anzak Koyu’na ulaştığımızda alan kılavuzlarının anlattıklarını dinlerken alanı gezdik. Yarımadanın Ege kıyısında bulunan Anzak Koyu'nda Anzak ordusundaki Hintli, Avustralyalı ve Yeni Zelandalı askerlerin anısına yaptırılmış mezarlıkları yer alıyor. Ardından deniz kıyısına indik ve çocuklarla birlikte deniz kabuğu toplayıp gezi hakkında sohbet ettik. Anafartalar’da mola verip ilginç ve etkileyici savaş hikayelerini öğrendik. Anafartalar Grup Komutanı Mustafa Kemal'in tarihin en büyük direnişini gösterdiği bölgeye inşa edilen Damakçı Bayırı Anıtı, Anafartalar Ovası'nın hemen girişinde bulunuyor.

Şehir merkezine gitmeden önce son olarak Conk Bayırı’na uğradık. Etrafındaki tepeler içerisinde bölgeye en hâkim nokta olduğundan savaş süresince kuzey hattının en önemli tepesi olan bölgede, alan kılavuzumuz çocuklara savaşın gidişatını daha iyi anlatabilmek için bir uygulama yaptırdı. Çocuklar hem eğlenceli hem de öğretici olan bu simülasyonla birlikte kısa bir süreliğine savaştaymış gibi davrandılar. Uygulamadan sonra manzarayı izledik, temiz havanın tadını çıkardık ve şehir merkezine doğru yola çıktık.



 Vapurdan indikten sonra Truva Atı Heykeli’ni gördük ve hikayesini şaşkınlıkla dinledik. Kordondan yürüyerek şehir merkezinde küçük bir tur attıktan sonra Aynalı Çarşı’ya geldik. Sevdiklerimize ve kendimize Çanakkale’yi hatırlatacak hediyeler aldıktan sonra akşam yemeğimizi yiyeceğimiz yere gittik. Yemekten sonra vedalaştık ve Denizli’ye doğru yola çıktık.     



Projemizin Ana Sponsoru PASAPORT PİZZA Ailesine çok teşekkür ederiz.
Ayrıca projemizin gerçekleşmesine katkı sağlayan DENİZLİ KAYA TEKSTİL'e , MEFTUN SEYMEN'e , İYAŞ AVM'ye, PAÜ GEZİ Ailesine çok teşekkür ederiz. 



Gönüllü Böceklerin ürettiği değerlere destek olmak ve bu desteklere bağış yaparak #İYİKİMİZOLMAK için   bağış yapabilirsiniz.
Bağış YapınX